Articles

 

wp97c9cb4d.png

 

wpeffb99e5.png

         Articles

wp46d59cb5.gif
wp03403ca2.gif
wp2fbc9d2f.png
wp5533b116.gif
wp96ccf508.png
wp1aefdf41.png
wp5533b116.gif
wpf74f0ce8.png
wpde3cf582.png
wpd9b67a2a.png

Click on NEXT for part 2 from this article

Sloveens - Amerikaanse Polka Muziek

Part - #1 “Het Begin” (By Jan Podt, 1983)

SLOVEENS - AMERIKAANSE POLKA MUZIEK.

 

Waar begint het allemaal? En waar komt de polka vandaan? Komt die nu uit Tsjecho-Slowakije? Of uit nog oostelijker gelegen gebieden? Of uit Slovenië? Noord Joegoslavië? Dit verhaal begint in Cleveland, Ohio, USA.

 

Rond 1900 trokken veel Slovenen naar Cleveland en omstreken om er werk te zoeken, omdat er in hun land grote werkeloosheid was. Zo kon het gebeuren dat in Cleveland geen woord Engels gesproken werd, alleen Sloveens. Evenals andere bevolkingsgroepen hielden deze mensen hun eigen cultuur ten aanzien van hun levenswijze en ontspanning in stand. Eén van die vele emigranten was Matt Hoyer, tegenwoordig ook wel de Polka Pionier genoemd. Matt had rond 1910 een trio dat op bruiloften en partijen speelde. Het Hoyer Trio bestond uit accordeon, gitaar en bass fiddle. Men speelde voornamelijk de van oudsher bekende traditionele wijsjes. Voordat Matt Hoyer zich op de plaat liet vastleggen verschenen er al enkele Sloveense platen. De eerste plaat, gezongen in het Sloveens dateert uit 1917, het nummer werd gezongen door de dames Mary Udovic en Josephine Lausche. Veel is er niet over bekend. De platen die ze voor Columbia Records maakten zijn ondertussen collectors items geworden. In 1920 zette dan ook Matt Hoyer zijn eerste stappen op fonografisch gebied. Hij nam op voor het label Victor, later RCA Victor en Columbia Records. De meeste van zijn nummers waren instrumentals. Er was ook een vocaal nummer, Terezincka. In de jaren 20 schreef en bewerkte Matt vele nummers. De bekendste is ongetwijfeld “Karaccirica.” Matt bewerkte het wijsje “Wien Bleibt Wien” tot een Sloveense polka. In Nederland kennen we “Karaccirica” van Ciska Peters en Ronnie Tober. In de jaren zeventig hadden ze een hit op die melodie met “Naar De Kermis.” Matt Hoyer bleef actief in en rondom Cleveland tot ver in de jaren vijftig. Hij heeft ongeveer 40 a 45 nummers achtergelaten. Nog steeds worden op de klanken van Matt Hoyer mensen de eerste polka stappen bijgebracht.

 

Een andere goede bekende in de 20er en 30er jaren was Dr. Lausche met zijn Lausche Trio. Dr. William Lausche, van beroep tandarts componeerde en bewerkte nogal wat songs. Hij deed dat het liefst terwijl hij zijn patiënten behandelde. Wanneer de patiënten de deur uit waren zette hij zijn composities, arrangementen en teksten op papier. Er bestaan van zijn Trio opnamen op het Continental Label en Columbia Records. Dr. Lausche speelde piano in het trio, verdere instrumenten die men gebruikte waren piano accordeon en bass. Door het gebruik van een piano accordeon werd het geluid voller. Accordeonisten die bij Lausche hebben gespeeld waren Johnny Pecon en Lou Trebar. In de jaren veertig waren er diverse populaire polka bands in Cleveland. Zo hadden we Chester Budny, Joe Sodja, The Vadnal Brothers, Joe Kusar en natuurlijk Frankie Yankovic.

 

 

 

 

 

 

 

wpfb0de91a_0f.jpg

Button Box Love

(Harmonika Ljubim)