Articles

 

POLKAS.NL

 

SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - SLOVENE TUNES - YUGOSLAV FOLK SONGS

         Articles

Jan Podt Polka Story

Part #5 (By Jan Podt, 2010)

Mijn naam is Jan Podt en ik ben al bekend met de muziek van Frank Yankovic sinds 1966.

 

In 1966, was op de hoek van de straat in Amsterdam waar ik toen woonde een klein platenwinkeltje. Ik had een kwartje op zak. In de winkel waren diverse bakken met singeltjes gesorteerd op prijs voor de uitverkoop, zonder te weten wat ik kocht had ik een singeltje met de Ohio polka en de Page Polka ( Philips label) van Frank Yankovic te pakken. Een oom van mij had toen der tijd een piratenstation in Dedemsvaart. ( bekend onder Budapest Radio en ook El 60) Hij vroeg mij naar de muziek van Yankovic, op de Albert Cuypstraat stond toen een marktkraam en ook bij Concerto in de Utrechtsestraat vond je er regelmatig platen. Begin jaren 70 heb ik dankzij mijn oom veel amateurs bezocht waar ik dan de platen mocht opnemen op mijn bandrecorder. Zo leerde ik andere artiesten die deze stijl van muziek speelden zoals Johnny Pecon, Kenny Bass, Frankie Zeitz en Eddie Habat. Later kwam ik achter nog veel meer namen, de stijl die men speelde werd ook wel Cleveland-Style Polkas genoemd, het is nog steeds erg populair in Celeveland.

 

Enkele jaren later kocht ik bij de Bijenkorf een elpee van Yankovic op het Columbia label. Op de achterkant stond een levensbeschrijving, en dat hij in Cleveland, Ohio woonde. Maar geen adres. Ik heb toen een brief geschreven, met als adres slechts Frank Yankovic te Cleveland, Ohio. USA. In april 1974 logeerde ik bij mijn grootouders in Dedemsvaart en kreeg van thuis een telefoontje dat er een pakketje uit Amerika was gekomen van Frank Yankovic. Er zat een levensbeschrijving in, plus een paar singeltjes en een lijst met te bestellen platen. Vanaf die tijd heb ik jarenlang schriftelijk contact met Frank gehad, later heb ik hem ook diverse keren mogen ontmoeten.

 

Ik kwam ook in contact met Tony Polka Village, een adres waar men toen terecht kon voor de polka muziek. De platen afdeling platen werd toen gerund door o.a. Shirley Valencic. Van haar moest ik mijn brieven typen, ze kon m'n handschrift niet lezen. In juni 1979 ben ik naar Cleveland geweest voor de polka's. Toen ik bij Tony's Polka Village binnen liep herkende ik meteen Shirley Valencic, ze nam mij mee naar de studio van Tony. Voor ik het wist was ik live op de radio, na afloop van de uitzending nam Tony's ons mee naar Joey's Place waar Frank Yankovic, Kenny Bass, Johnny Vadnal waren. Achter de bar stond Joey Miskulin. Ik heb toen met de aanwezige artiesten gesproken. Frank vroeg ons of we wat te doen hadden die avond? Ik zei nee. Frank nodigde ons toen uit, we zijn toen meegegaan naar een bruiloft als eregasten! slechts gekleed in oude spijkerbroek en T shirt.

 

Twee dagen later vierde Lou Trebar zijn zoveel jarig gebeuren in de muziek (ik had Tony een elpee gegeven van Pecon polka uit Nederland, met de vraag of hij deze aan Lou Trebar wilde geven).  Het waren pracht avonden om de muziek die je alleen van elpees kent live te horen spelen. In de jaren daarna heb ik van Frank diverse adressen gekregen van artiesten die al gestopt waren maar wel nog enkele exemplaren van hun oude elpees, meestal nog geseald hadden liggen o.a. Art Walunas en Tony Rademacher. Medio 1984 ben ik naar Dubrovnik geweest waar Frank Yankovic samen met Jeff Pecon deel nam aan een cruise. Ook aanwezig was Roman Possedi, de ontdekker van Joey Miskulin en ook Joey was er. Roman die ik een jaar later in 1985 op Schiphol nog opwachtte, een neef van hem woonde toen namelijk in Oud West in Amsterdam. Tja, het is alweer meer dan 25 jaar geleden dat ik Roman voor het eerst ontmoette. We hebben sedert die tijd regelmatig contact via brief en recent via de email. We sturen elkaar regelmatig muziek op cd. Vanaf 1991 woont Roman (in ruste) in Las Vegas

 

In 1990 ben ik naar Tony Polka Thanksgiving Party in Cleveland geweest. Wat een bands! Ostanek, Yankovic, Possedi, teveel om op te noemen. We hadden het geluk om in  de grote zaal van het Stouffler hotel te belanden waar The Jeff Pecon Orchestra optrad, uiteraard met Paul Yanchar. De meeste songs waren uit de tijd dat hij met Johnny Pecon speelde. Helaas zijn er de laatste jaren veel artiesten van ons heengegaan, maar de muziek die ik ruim 40 jaar geleden per toeval ontdekte blijft voor mij nog steeds een genot om naar te luisteren. Voor een ieder die van polkas houdt…………. blijf ervan genieten.

Jan Podt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articles Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.

Click on NEXT for another article