SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 1  Frankie Kramer - TV Polka Party

Polka Classics

Eind jaren 60 verscheen de lp TV Polka Party van Frankie Kramer. Het was de allereerste lp die verscheen op het Delta label van Delta International Records uit Cleveland, OH. Frankie Kramer had al eerder opnamen gemaakt voor het Delta Label, die waren op twee singles uitgebracht (DI-1001- Kramer's Polka - Jump Of The Bridge Waltz, DI-1002 The Pork And Chops Polka - The Wandering Waltz) Bijna gelijktijdig met het verschijnen van de lp TV Polka Party verscheen er nog een single (DI-1016 Terezinka - The Last Time I Saw Paris Waltz) Zowel de single als de lp kregen op de radio en tv heel wat aandacht in Cleveland en omstreken. Delta Records kon spreken van een succes. De platenmaaschappij was nog niet zo heel lang geleden opgericht. John Gayer, eigenaar en producer had voordat hij de lp van Frankie Kramer uitbracht single hitjes gescoord met Hank Haller en Art Perko. Maar Frankie Kramer werd een echte hit. Herman Spero van de Polka Varieties Show zorgde er voor dat Frankie Kramer bijna wekelijks op tv was, Tony Petkovsek van WXEN draaide Frankie Kramer dagelijks in zijn radio programma. Wie goed naar de hoes van de lp kijkt ziet dat Herman Spero en Tony Petkovsek zelfs op de foto staan. Het repertoire op de lp was een mix van covers en nieuwe nummers. Onder de covers waren een aantal bekende nummers van andere artiesten. Zoals Three Yanks Polka, Wandering Waltz en Linda's Lulaby van Frankie Yankovic. Jasum Mika Polka en Terezinka Polka waren traditionals die op het repertoire van andere polka bands stonden. Frankie Kramer maakte gebruik van de bewerking van Kenny Bass. Evergreens zoals Last Time I Saw Paris en Lilly Marlene werden omgetoverd tot een wals en polka. On The Bridge Waltz was een compositie van Slavko Avsenik uit Slovenië, Eddie Gorse schreef de Engelse tekst voor de opname van Kramer. De eigen en nieuwe nummers werden geschreven en gearrangeerd door Frankie Kramer. Hij schreef Kramer's Polka, Pork & Chops Polka en Korby's Polka. Die nieuwe nummers werden ondergebracht bij Lake Erie Music, de muziekuitgeverij van Kenny Bass. Later werden deze drie nummers overgeheveld naar Delgay, de muziekuitgeverij van John Gayer. Mede door Kramer's Polka, Pork & Chops Polka en Korby's Polka mag het album TV Polka Party inmiddels tot een klassieker worden gerekend. Het zijn bekende Cleveland-Style nummers geworden, tot op de dag van vandaag worden ze nog steeds door verschillende polka bands gespeeld. Van de lp werden nog twee nummers uitgebracht op single. Ja Sum Mika Polka en Korby's Polka (DI-1017) Frankie Kramer die werd geboren in Cleveland, Ohio hield het daar in 1975 voor gezien. Hij verkocht zijn café aan Joey Miskulin, daarna vertrok hij met zijn vrouw naar Eveleth, Minnesota.

 

De lp werd twee keer uitgebracht. Na de eerste (mono) uitgave DI-5001 verscheen er in de jaren 70 een (stereo) her-release DI-7001.  Behalve dat deze lp in stereo is te beluisteren is er nog een verschil. Op de mono lp staat het nummer On the Bridge Waltz. Die versie gaat over de liefde op de brug. Op de stereo lp staat het nummer Jump Of The Brigde Waltz. In die versie mag de dame in kwestie van die brug afspringen. Dus een hele andere tekst. Het blijkt overigens de single opname te zijn die ook als Jump Of The Bridge werd uitgebracht. De muziek van beide nummers is hetzelfde, het werd dus met een andere tekst ingezongen.

 

Voordat de lp TV Polka Party werd uitgebracht was Frankie Kramer al een begrip in Cleveland. Frankie was de eigenaar van Kramer's Lounge, een café waar altijd wel (live) polka muziek ten gehore werd gebracht. Met zijn eigen orkest speelde Frankie regelmatig in zijn eigen café. Het orkest bestond uit:

 

Frankie Kramer - accordion & button box

Al Markic - banjo

William Strah - Sax

Jack Ponikvar - drums

Dick Hochevar - bass

 

Frankie Kramer And His Orchestra

TV Polka Party

Delta International Records

DI-5001-LPM

 

Kramer's Polka

Jasum Mika Polka

Last Time I Saw Paris Waltz

Korby's Polka

Linda's Lullaby Waltz

Polka And Chops Polka

Lilly Marlene Polka

Three Yanks Polka

Wandering Waltz

Terezinka Polka

Ereview Polka

On The Bridge Waltz

 

 

Frankie Kramer And His Orchestra

TV Polka Party

Delta International Records

DI-7001-LPS

DEL-87001

 

Kramer's Polka

Jasum Mika Polka

Last Time I Saw Paris Waltz

Korby's Polka

Linda's Lullaby Waltz

Polka And Chops Polka

Lilly Marlene Polka

Three Yanks Polka

Wandering Waltz

Terezinka Polka

Ereview Polka

Jump Of The Bridge Waltz

 

De opnamen voor de lp TV Polka Party werden in de Cleveland Audio Recording Studio gemaakt. Vlad Maleckar was de technicus, John Gayer de producer. De hoesfoto werd gemaakt door Jim Gayle, het hoesontwerp was van Alton Johnson.

 

2011 (John)

 

    

 

LP

TV Polka Party

Delta Int. Records

DI-5001-LPM (Mono)

 

LP

TV Polka Party

Delta Int. Records

DI-7001-LPS (Stereo)

 

8-Track

TV Polka Party

Delta Int. Records

DEL-87001

 

Frankie Kramer

And His Orchestra

45 RPM

Pork & Chops Polka

Label

TV Polka Party

Delta Int. Records

DI-5001-LPM (Mono)

 

Label

TV Polka Party

Delta Int. Records

DI-7001-LPS (Stereo)

 

Frankie Kramer And His Orchestra

 

Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.