SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 10  Frank Novak - 75th Birthday Album

De master tape van 75th Birthday Album, uit het archief van John.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

75th Birthday Album

 

Novak 103087X

Novak C-103087X

Ameritone ACD-151

Ameritone ACS-151

 

Disk Jockey Polka (F. Novak)

Jubilee Polka (F. Novak)

Down Under Polka (F. Novak)

Old World Plaza Waltz (F. Novak)

Romance Waltz (F. Novak)

Happy Australian Waltz (F. Novak)

Pensioners Polka (F. Novak)

USS Polka (F. Novak)

Light And Lively Polka (F. Novak)

Wildwood Waltz (F. Novak)

Fantasy Waltz (F. Novak)

Mellow Moments Waltz (F. Novak)

 

Produced by Norm Novak

Arrangements - Norm Novak

Recorded at Audio Recording Studios

Engineer - Vlad Maleckar

© Norm Novak

 

 

75th Birthday Album

Original Master Recording

Tony Petkovsek Jubilee CD

 

Polkas.nl TPCD-2011

 

Disk Jockey Polka (F. Novak)

Jubilee Polka (F. Novak)

Down Under Polka (F. Novak)

Old World Plaza Waltz (F. Novak)

Romance Waltz (F. Novak)

Happy Australian Waltz (F. Novak)

Pensioners Polka (F. Novak)

USS Polka (F. Novak)

Light And Lively Polka (F. Novak)

Wildwood Waltz (F. Novak)

Fantasy Waltz (F. Novak)

Mellow Moments Waltz (F. Novak)

 

Bonus Tracks

Jackpot Polka (F. Novak)

Retirement Waltz (F. Novak)

 

Produced by Norm Novak

Arrangements - Norm Novak

Recorded at Audio Recording Studios

Engineer - Vlad Maleckar

Digital CD mastering - John Hasper

© John's Music

Tracks #13 #14 - Licensed from Walter Ostanek

Aantekeningen/schema van technicus Vlad Maleckar, behorende bij de studio band van 75th Birthday Album.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Polka Classics

Frank Novak was verantwoordelijk voor heropleving van de button box muziek vanaf de jaren 70. Na zijn pensioen in 1970 pakte hij zijn grootste hobby weer op, button box! Hij gaf muzieklessen, componeerde meer dan 100 polka's en walsen en hij begon met het maken van solo lp's.

 

Toen Frank nog maar net 10 jaar was speelde hij al button box. Hij speelde overigens nog een tijdje in het Matt Hoyer Trio. Pas in 1967 werden zijn button box klanken voor het eerst op de plaat vastgelegd. Hij was het die als drijvende kracht de button box stukken inspeelde voor de lp Beers 'N' Cheers van Frankie Yankovic. Frank Novak had samen met Frankie Yankovic het repertoire voor die lp samengesteld. Hij componeerde samen met Yankovic vier nummers voor Beers 'N' Cheers. De nummers werden gearrangeerd door Joe Trolli.

 

Frank Novak vond de opnamen en de voorbereidingen voor Beers 'N' Cheers zo leuk om te doen dat hij besloot om na zijn pensionering aan een platencarriëre te beginnen. Hij tekende in 1970 een contract bij John Gayer uit Cleveland. De composities van Frank Novak zouden voortaan worden ondergebracht bij muziekuitgeverij Delgay Music, de platen werden door Delta international Records uitgebracht. In 1971 verscheen zijn eerste lp Tony's Polka Village. In totaal maakte hij 5 albums. De laatste lp die van Frank Novak  verscheen is 75th Birthday Album uit 1981.   

 

Het 75th Birthday Album van Frank Novak is een veelgevraagde collector's item. Dat heeft twee redenen, er zijn niet zo heel veel exemplaren in omloop, en het is gewoon een hele mooie plaat. Slovenian button box in de Cleveland-Style. Volgens kenners, de beste plaat die hij heeft gemaakt.

 

Frank Novak haalde werkelijk alles uit de kast voor dit album op z'n button box . De nummers zijn allemaal ijzersterke composities, en de band die in de studio Frank Novak begeleid bestond uit top muzikanten die precies wisten hoe ze het moesten spelen. De kwalitei t van de opnamen is heel erg goed. De sfeer die daarbij van uit gaat is gewoon lekker gezellig.

 

In 1981 werd Frank Novak 75 jaar. Ter ere van die mijlpaal was er al geruime tijd de wens dat er dan maar weer eens een nieuwe lp moest komen. Die nieuwe lp werd het 75th Birthday Album. Het had overigens niet veel gescheeld of de plaat was er helemaal niet gekomen. Frank Novak zat op dat moment namelijk zonder platen contract. Het ging aan het begin van de jaren 80 helemaal niet zo goed in de platenindustrie. John Gayer had de activiteiten  van zijn platenmaatschappij Delta International nagenoeg stilgelegd. Nieuwe platen werden niet meer uitgebracht, en de voorraad van eerder uitgebrachte singles, lp's, 8-tracks en cassettes werd niet meer aangevuld. Op was dus echt op. Voor Frank Novak was er op dat moment bij andere platenmaatschappijen geen enkele interesse. Hoe gek dat nu ook mag klinken. Omdat men toch wel graag wilde dat er ter ere van de 75e verjaardag van Frank Novak een lp verscheen besloot Norm Novak, zoon van Frank een lp in eigen beheer uit te brengen. Dat werd dus het 75th Birthday Album.    

 

Frank Novak had al zijn opnamen voor Delta international Records in de Audio Recording Studio van Vlad Maleckar opgenomen. Dat was zo goed bevallen, dat Norm Novak de Audio Recording Studio afhuurde voor de opnamen voor de nieuwe lp. Frank Novak schreef twaalf nieuwe nummers voor de lp. Zes polka's en zes walsen. Voor deze nummers schreef Norm Novak de arrangementen. Er werden studio muzikanten uit Cleveland benaderd, en na een paar repetities was men voldoende op elkaar ingespeeld zodat de opnamen konden beginnen. Dat ging tamelijk vlot, in twee dagen stond alles op de band. De mix nam slechts één avond in beslag.

 

De studio muzikanten op Frank Novak's 75th Birthday Album werden de Cleveland Polka All Stars genoemd. Allemaal musici die hun sporen verdiend hadden in de polka muziek.

 

Frank Novak - Button box

Paul Yanchar - Saxophone, Clarinet

Robert McGuire - Banjo, Guitar

Joey Miskulin - Piano

Tony Vadnal - Bass

Al Tercek - Drums

 

In de week dat Frank Novak jarig was werd het album op de markt gebracht. Het verscheen op lp en cassette. 75th Birthday Album werd voornamelijk verkocht in Cleveland, Pennsylvania en Wisconsin. Er was geen goede distributie, een probleem wat vaker voorkomt bij een product wat in eigen beheer is uitgebracht. De verkoop ging maar langzaam. Toen de oplage op was werd het album niet bijgeperst. Norm Novak die de eigenaar was van de band verkocht in de jaren 90 de opnamen en de rechten aan Al Markic. Deze polka muzikant bracht cd's uit op zijn Spotlight label, daarnaast verkocht hij polka cd's, lp's en cassette's per mail order. Voor Ameritone, een label uit Ontario, Canada fabriceerde hij in 1998 een cd en cassette uitgave van het 75th Birthday Album. Het werd uitgebracht als 75th Birthday Recording. Voor deze cd en cassette werd geen gebruik gemaakt van de studio band. Het werd van een lp overgenomen. De opnamen zijn slecht, tikken en ruis werden maar gedeeltelijk verwijderd. Veel nummers zijn niet volledig, het begin of einde staat er dan niet helemaal op.      

 

Toevallig kreeg ik in 2009 de originele studio band in handen. Een 2 inch - 24 sporen band. Er werden overigens maar 10 sporen gebruikt. Button box - Button box (dub) - Clarinet - Sax - Piano - Gitaar - Snare drum - Bekkens - Bas drum - Banjo - Bas gitaar. In 2010 besloot ik als eigenaar van de studio band deze te gebruiken voor een cd uitgave. De allereerste cd op het polkas.nl label. Het werd een jubileum cd voor Tony Petkovsek die in 2011 zijn gouden jubileum vierde. Hij was 50 jaar met zijn dagelijkse polka programma op de radio, en hij organiseerde voor de 50e keer de Thanksgiving Polka Party. Ik bewonder Tony Petkovsek al heel lang, en zo kwam ik samen met Cilka Dolgan van de Cleveland-Style Polka Hall of Fame op het idee om Tony die jubileum cd aan te bieden. De cd presentatie was in Cleveland, Ohio. Het eerste exemplaar werd aan Tony uitgereikt door Cilka Dolgan tijdens de Thanksgiving Polka Party. De cd uitgave was een project van bijna een jaar. Het album Frank Novak's 75th Birthday Album werd gedigitaliseerd en aangevuld met enkele bonus tracks. Voor de cd werd de originele master tape gebruikt. De bonus tracks kwamen uit het archief van Walter Ostanek. De special edition jubileum cd was te koop in de shop van de National Cleveland-Style Polka Hall of Fame en via internet bij de PolkaConnection en de Polkas.nl webshop.

 

 

2013 (John)

 

LP

75th Birthday Album

Novak 103087X

(1981)

 

 

 

 

 

 

Cassette

75th Birthday Album

Novak C-103087X

(1981)

CD

75th Birthday Recording

Ameritone ACD-151

(1998)

CD

75th Birthday Album

Original Master Recording

Tony Petkovsek Jubilee CD

 

Polkas.nl TPCD-2011

(2011)

 

 

 

Frank Novak

1906 - 1991

 

 

 

Cassette

75th Birthday Recording

Ameritone ACS-151

(1998)

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.