SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 11  Frank Novak - Peek-A-Booh Polka

Polka Classics

45 RPM Single

Peek-A-Booh-Polka

Delta Int. Records DI-1051

(1977)

 

 

 

 

 

LP

Polkas By Frank Novak

Delta Int. Records DI-7041

(1977)

 

 

 

 

Bladmuziek van Peek-A-Booh Polka.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Jukebox Strip

Peek-A-Booh Polka

Delgay Music/Delta Int. Records

(1977)

 

 

 

 

45 RPM Single

Bootleg

Peek-A-Booh-Polka

SunFlower Records SFR-04.012

(2012)

 

 

 

 

 

 

 

Frank Novak

Diatonic button box

 

 

 

 

 

 

 

8-Track

Polkas By Frank Novak

Delta Int. Records DI-87041

(1977)

 

 

 

 

Het was Frank Novak die er voor zorgde dat de button box muziek vanaf de jaren 70 weer in de belangstelling stond. Na zijn pensioen in 1970 pakte hij de button box, zijn grootste hobby weer op. Hij gaf muzieklessen, componeerde meer dan 100 polka's en walsen en hij begon met het maken van grammofoonplaten.

 

Hij tekende in 1970 een contract bij John Gayer uit Cleveland, Ohio. De composities van Frank Novak werden ondergebracht bij muziekuitgeverij Delgay Music, platen werden door Delta international Records uitgebracht. In 1971 verscheen de eerste lp Tony's Polka Village. In totaal maakte Frank Novak 4 albums en 2 singles voor Delta International Records. Toen de 4e lp Polkas By Frank Novak werd uitgebracht verscheen er ook een single met twee nummers van de lp. De Peek-A-Booh Polka en de Evening Waltz. De Peek-A-Booh Polka werd één van de bekendste en meestgevraagde nummers van Frank Novak. De single en de lp kregen op de radio heel wat aandacht. En ook zat de single in bijna iedere jukebox die in Cleveland en omstreken stond. Toch vielen de verkoopcijfers tegen.  

 

De Peek-A-Booh Polka was overigens de allerlaatste single die door Delta International Records werd uitgebracht. Het ging aan het eind van de jaren 70 niet goed in de platenindustrie. John Gayer had daar ook last van, hij moest noodgedwongen de activiteiten van zijn platenmaatschappij Delta International stilleggen. Er werden na 1978 geen nieuwe platen meer uitgebracht, eerder uitgebrachte singles en lp's werden vanaf 1980 niet meer bijgeperst als de voorraad op was.

 

Peek A-Booh Polka - Evening Waltz was trouwens de tweede single die van Frank Novak werd uitgebracht. Toen in 1971 de eerste lp Tony's Polka Village van Frank Novak werd uitgebracht verscheen er een single met Hot Pants Polka - Pestotniks Polka.

 

De Peek-A-Booh Polka werd door de jaren heen een geliefd verzamelobject. Vooral op single. De single uitgave van Peek A-Booh Polka klinkt mooier en voller dan op de lp. Het is precies dezelfde opname als op de lp, maar het nummer werd iets anders afgemixd voor de single. De Peek-A-Booh Polka is op single overigens in mono uitgebracht. De lp versie staat er in stereo op.

 

De Peek-A-Booh Polka van Frank Novak is dus een veelgevraagde collector's item. Helaas zijn er niet zo heel veel exemplaren in omloop. In 2012 verscheen een bootleg single op de markt. Voor deze single werd geen toestemming gegeven, er werd geen gebruik gemaakt van de studio band. Het is een product van SunFlower Records waar bijna alles, maar dan ook alles fout aan is. Het hoesje, daar klopt natuurlijk niets van. Frank Novak, dat is button box muziek. Op het hoesje staat een piano accordeon afgebeeld. De titel is fout gespeld. Tot verbazing van velen blijkt het de lp versie te zijn die op deze single staat. Men heeft niet eens de moeite genomen om er even de single bij te pakken. Het is overigens slordig van de lp overgenomen, het nummer is veel te snel. Waarschijnlijk stond het toerental van de draaitafel niet goed ingesteld. De sterk gecomprimeerde opname staat niet goed in fase, het klinkt daardoor niet niet zuiver. De hoge tonen hadden wel wat minder gekund, en het nummer klinkt te zacht. De erfgenamen van Frank Novak hebben met afschuw kennis genomen van dit product. Door de rechthebbende van de opname is er inmiddels een procedure gestart om de persoon achter deze uitgave te achterhalen.  

 

De Peek-A-Booh Polka is een compositie van Frank Novak. Het nummer werd gearrangeerd door Norm Novak. Van het nummer werd bladmuziek uitgegeven. De band van studio muzikanten op Frank Novak's Peek -A-Booh Polka werden de Cleveland's Polka All-Stars genoemd.

 

Peek-A-Booh-Polka

Delta International Records DI-1051

1977

 

Frank Novak - Button box

Paul Yanchar - Saxophone, Clarinet

Robert McGuire - Banjo, Guitar

Ken Novak - Piano

Tony Vadnal - Bass

Al Tercek - Drums

 

Produced by John Gayer

Arrangements - Norm Novak

Recorded at Audio Recording Studios

Engineer - Vlad Maleckar

 

 

2013 (John)

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.