SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 12  John Detelich - Hand Clapping Toe Tapping Polkas

Polka Classics

In 1979 werd The John Detelich Orchestra opgericht. De band uit Ohio bestond uit John Detelich, Frank Yasnowski, Vic Psznick , Joe Zdelar en Fred Yasnowski. Men had veel succes in Ohio en Pennsylvania. Een plaat kon dan ook niet uitblijven. In 1983 verscheen de lp Hand Clapping Toe Tapping Polkas. Helaas zou het voor John Detelich bij deze ene lp blijven. Hij maakte nog wel een opname met zijn orkest voor een verzamel album van de Penn Ohio Polka Pals, en Detelich speelde accordeon op een aantal opnamen van Johnny Krizancic. Vanaf 1986 kreeg The Johnny Detelich Orchestra te maken met een aantal wijzigingen in de bezetting. Begin jaren 90 viel de band uiteen. In 2007 kwam The John Detelich Orchestra weer bij elkaar voor een reünie.

 

Het album Hand Clapping Toe Tapping Polkas werd in de jaren 80 uitgebracht op lp & cassette. Een paar jaar geleden verscheeen het album voor het eerst op cd. Voor de cd werd gebruik gemaakt van een nieuwe mastering. Onlangs kwam er een nieuwe cd uitgave van het populaire album op de markt. De 2e cd release werd overigens als Johnny Detelich en niet als John Detelich uitgebracht.

 

Tijdens de opnames van Hand Clapping Toe Tapping Polkas bestond de band uit de volgende bezetting: John Detelich - accordeon, piano & Solovox, Joe Zdelar - basgitaar & zang, Victor Psznick - banjo & gitaar, Frank Yasnowski - saxofoon, klarinet & zang, Fred Yasnowski - drums. Tijdens de studio opnamen werd de band van John Detelich bijgestaan door: Johnny Krizancic - zang, John Ross - drums & zang, John Kuzman Junior - drums, Tommy Offett - gitaar.

 

Op Hand Clapping Toe Tapping Polkas vinden we Cleveland-Style polka's en walsen. Er is ook nog een Oberek bij. Er staat één originele compositie van John Detelich op, verder zijn het traditionals en nummers van Johnny Vadnal, Johnny Pecon, Kenny Bass, Walter Ostanek en Frankie Kramer. De originele compositie Kitty's Waltz schreef John Detelich overigens speciaal voor zijn vrouw. Het is een mooi en melodieus nummer. John Detelich schreef de arrangementen voor alle nummers. Het bekendste en waarschijnlijk succesvolste nummer van de lp is Three Caballeros, een traditional, bewerkt door Ernesto Cortázar, Manuel Esperón en Ray Gilbert. In de jaren 40 werd het al opgenomen door The Andrews Sisters. In de loop der jaren werd het door verschillende polka artiesten opgenomen. De versie van John Detelich is overigens instrumentaal. Oorspronkelijk is het een nummer met zang. Three Caballeros van John Detelich begint met een schitterende gitaar solo van Tommy Offett, Joe Zdelar schreeuwt met Spaans accent een aantal kreten tijdens de opname. Een prachtig nummer. Zoals gezegd staan er meer traditionals op het album. En dat zijn ook stuk voor stuk mooie nummers. Kukavica Waltz, Ja Sam Majko Polka en Zaplula Waltz zijn oorspronkelijk volkswijsjes uit Kroatië. Op Kukavica Waltz zingen John Ross en Johnnny Krizancic de sterren van de hemel. Ja Sam Majko Polka wordt gezongen door John Ross, Joe Zdelar en Frank Yasnowski. John Ross en Frank Yasnowski zingen de Zaplula Waltz (Je Barcica Boja) op een unieke wijze. Er staat nog één vocaal nummers op deze plaat. De rest van het repertoire is dus instrumentaal. Dat andere vocale nummer is de Joann's Polka. Het wordt gezongen door John Ross. De Joann's Polka is een cover, het was in de jaren 70 een grote hit voor Canada's Polka King Walter Ostanek. De andere nummers, de instrumentale worden met veel passie en enthousiastme gebracht. Zoals Kramer's Polka van Frankie Kramer. Behalve acccordeon speelt John Detelich ook Solovox op dat nummer. Under The Double Eagle is een compositie van Josef Franz Wagner. Oorsprongkelijk is het een mars, Bob Timko maakte er een polka versie van. De uitvoering van John Detelich werd daar losjes op gebasseerd. De grootste hit van Johnny Vadnal nam Detelich voor dit album op. Het is de Jazz Time Polka, in een lekkere snelle uitvoering. Dan staan er ook nog twee nummers op van Johnny Pecon. Het zijn de Pecon-Trebar composities Wine Cellar Polka en From Chimney To Door Oberek. Tot slot de Kenny's Polka, een vertolking van een Kenny Bass hit uit de jaren 50. Deze cover, een compositie van Kenny Bass, Frank Maurer en Dick Sodja is minstens zo mooi als het origineel. Het is een zeer sterke versie met veel saxofoon en accordeon.

 

De plaat Hand Clapping Toe Tapping Polkas kreeg op de radio redelijk wat aandacht in Cleveland en omstreken. Marjon Records kon spreken van een succesje. De platenmaaschappij uit Hermitage, Pennsylvania was toen nog niet zo heel lang bezig met Cleveland-Style. Van oorsprong bracht men Tamburitza platen uit, later kwam daar Slovenian en button box bij. Voordat de lp van John Detelich op de markt kwam had Marjon Records al polka lp's uitgebracht van Roman Possedi, Ted Zalac, Walter Ostanek en Frank Gallo. Na het succes van John Detelich bracht Marjon Records meer Cleveland-Style platen op de markt van o.a. Jimmy Soldridge, Bob Turcola, Bill Ribec en Bill Bevec. Hand Clapping Toe Tapping Polkas mag tegenwoordig door o.a. Three Caballeros een echte polka klassieker worden genoemd.

 

 

John Detelich And His Orchestra

Hand Clapping Toe Tapping Polkas

Marjon International Records

MJCS-59

MJCD-59

 

Joann's Polka

Kramer's Polka

Zapula Waltz

Under the Double Eagle

Jazz Time Polka

Kukavica Waltz

Kenny's Polka

Ja Sam Majko Polka

Kitty's Waltz

Wine Cellar Polka

Three Caballeros Polka

Chimney to Door Oberek

 

 

John Detelich - accordion, piano & Solovox

Joe Zdelar - bass & vocals

Victor Psznick - banjo & gitaar

Frank Yasnowski - saxophone,  clarinet & vocals

Fred Yasnowski - drums

Johnny Krizancic - vocals

John Ross - drums & vocals

John Kuzman Junior - drums

Tommy Offett - guitar

 

Produced by Johnny Krizancic

Executive Producer - John Detelich Senior

Arrangements - John Detelich

Recorded at Marjon Recording Studios

Engineer - Johnny Krizancic

Remix - Johnny Krizancic

Liner notes - Bill Seles

Photo - Boyd Studios

 

 

2013 (John)

LP

John Detelich And His Orchestra

Hand Clapping Toe Tapping Polkas

Marjon Records MJCS-59

 

Joann's Polka

Kramer's Polka

Zapula Waltz

Under the Double Eagle

Jazz Time Polka

Kukavica Waltz

Kenny's Polka

Ja Sam Majko Polka

Kitty's Waltz

Wine Cellar Polka

Three Caballeros Polka

Chimney to Door Oberek

 

 

 

 

 

 

 

Cassette

John Detelich And His Orchestra

Hand Clapping Toe Tapping Polkas

Marjon Records MJCS-59

 

 

 

 

CD

John Detelich Orchestra

Hand Clapping Toe Tapping Polkas

Marjon Records MJCD-59

 

 

 

 

CD

Johnny Detelich Orchestra

Hand Clapping Toe Tapping Polkas

Marjon Records MJCD-59

 

 

 

 

 

 

 

John Detelich

Accordion, Piano, Solovox

 

 

 

 

 

 

Foto van John Detelich in actie.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.