SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 13  Jack Tady & Dave Wretschko - Putting It All Together

Deze keer weer een album wat inmiddels een echte Polka Classic is geworden. Een lp van Jack Tady & Dave Wretschko uit 1988 met de titel  Putting It Al Together. Polkas And Waltzes From Cleveland And Pittsburg. De A kant van de plaat is van Jack Tady And His Tady Bears uit Pittsburgh, de B kant is van Dave Wretschko And His Orchestra uit Cleveland. Een unieke combinatie van twee polka orkesten die in de jaren 80 tot de top in Pittsburgh, Pennsylvania en Cleveland, Ohio behoorden.

 

De plaat was een initatief van Jack Tady, de lp werd uitgebracht op het Laddie label. Bandleider en drummer Jack Tady is de eigenaar van het label. Jack Tady maakte al eerder platen voor Greyko Records voordat er lp's op het Laddie label verschenen. Jack Tady komt dus uit uit Pennsylvania, maar hij maakt muziek in de Cleveland-Style. Putting It All Together werd in 1988 op lp en cassette uitgebracht. In 2000 is Putting It All Together ook op cd verschenen. Putting It All Together was de 6e lp van Jack Tady en zijn 3e album op het Laddie label. In de jaren 70 waren Polka Cruise en Vantastic! verschenen. Vantastic! werd ook een echte klassieker, mede door een een aantal button box nummers. Op Putting It All Together staan ook weer een paar button box nummers, het zijn er wel minder dan op Vantastic!

 

De B kant van de lp is dus van Dave Wretschko, daar zijn geen button box nummers bij. Dave Wretschko speelde piano accordeon, echte Cleveland-Style. Putting It All Together was de tweede lp van Dave Wretschko. Daarvoor was er in 1977 de lp Cleveland-Style Polkas And Waltzes verschenen bij Fun Time Records. Er zijn overigens slechts drie lp's van Dave Wretschko uitgebracht. Na zijn overlijden verscheen er in 1991 nog de lp Our Town wat postuum werd uitgebracht op het DavCon label. Vlak voor zijn plotselinge dood in 1990 werd het laatste album nog opgenomen. Dave Wretschko werd geboren in Cleveland, Ohio. Zijn Wretschko Orchestra ontstond in de jaren 70. Het was een zeer bekende en geliefde band in en rondom Cleveland. Het orkest bestond uit topmuzikanten, allemaal bekende namen, alle bandleden vinden we later na het overlijden van Dave Wretschko allemaal terug in de band van Bob Kravos.

 

Op de lp Putting It All Together staan een paar eigen composities. Jack Tady schreef er één, namelijk de titelsong Putting It All Together. Samen met Jack Slagel componeerde hij ook Udriga Matija. Jack Slagel, accordeonist van Jack Tady componeerde Pair Of Jacks Polka. Samen met Fred Gregorich schreef hij Queenie Feren's Polka. Norm Kobal, saxofonist van Dave Wretschko componeerde twee nummers voor deze lp, Timmy's Polka en de welbekende Emily's Waltz.

 

De nummers op de lp zijn op één song na allemaal de moeite waard. De A kant van Tady: begint met Putting It All Together. Deze Jack Tady compositie is een snelle polka, een uitbundig button box nummer met zang van alle bandleden. De arrangementen zijn ook van Jack Tady. Het nummer werd later nog gecoverd door Walter Ostanek, zijn versie is terug te vinden op het album Putting It All To-Gether uit 1996. Udriga Matija is eveneens een polka met zang. Jack Tady en Jack  Slagel die het nummer samen schreven maakten ook het arrangement. De vocalisten zijn: Jack Tady, Jack Slagel en Larry Davis. Jacqueline's Lullaby werd geschreven door Mario Mosti. Deze cover is een instrumentaal button box nummer. Queenie Feren's Polka werd geschreven door Jack Slagel en Fred Gregorich. Jack Tady maakte met Jack Slagel de arrangementen van het instrumentale nummer. Queenie Feren's Polka is misschien wel het sterkste nummer van het album. My Happy Wife Polka is een Sloveense traditional. Jack Tady schreef samen met Fred Gregorich een nieuw arrangement voor dit nummer wat ook wel bekend is als My Wife Is Happy Polka. De Tady versie wordt gezongen door: Jack Tady, Jack Slagel en Larry Davis. Daddy's Little Girl is een suikerzoet nummer wat niets met polka's of walsen te maken heeft. Pair Of Jacks is het laatste nummer van de A kant (Tady) van de lp. Dit moooie instrumentale nummer is een compositie van Jack Slagel, hij schreef samen met Jack Tady ook de arrangementen.    

 

De B kant van Wretschko: begint met het nummer Tam Dolna / Tam Doli. Een traditional waarvoor Dave Wretschko samen met Jack Tady de arrangementen voor schreef. Norm Kobal en Jack Tady zingen beide een couplet op prachtige wijze. Een zeer sterk nummer. Dat is het volgende nummer A-F-G - Polka ook. Dit geweldige instrumentale nummer is een folksong uit Mexico. De nieuwe arrangementen van Dave Wretschko en Norm Kobal maken er een Cleveland-Style polka van. Emily's Waltz werd gecomponeerd en gearrangeerd door Norm Kobal. De Emily's Waltz op dit album is instrumentaal. Norm Kobal nam het nummer later vocaal op met andere orkesten. De polka Someone Like You werd gecomponeerd door Dick Dales. De arrangementen werden geschreven door Dave Wretschko, Norm Komal en John Gerl. Het wordt gezongen door Denny Bucar, John Gerl en Frank Okicki. Het instrumentale nummer Timmy's Polka werd geschreven door Norm Kobal. Hij maakte samen met Dave Wretschko het arrangement voor het prachtige nummer. Deze polka is één van de beste opnamen die Dave Wretschko maakte. You Are Always With Me is een polka, het werd geschreven door Dick Dales. Dave Wretschko, Norm Kobal en John Gerl maakten de arrangementen. Het wordt gezongen door Denny Bucar, John Gerl en Frank Okicki. Het laatste nummer van de plaat is Sugar Bush Polka gezongen door Dave Wretschko, Denny Bucar, John Gerl en Larry Divis. Dit bekende nummer is een bewerking van de Zuid Afrikaanse traditional Suikerbossie. Doris Day, Frankie Laine en Eve Boswel scoorden een hit met Sugar Bush. Verne Meisner maakte er ooit een mooie polka versie van. Zijn arrangement werd voor Dave Wretschko's opname gebruikt.   

 

De opnamen voor Putting It Al Together werden in de Peppermint Recording Studio in Youngstown, Ohio gemaakt. Technicus Gary Rhamy zat achter de knoppen. Gary Rhamy deed ook de mix en mastering voor Putting It Al Together. Jack Tady was de producer van de opnamen. De hoesfoto werd gemaakt door Eric Felack, het hoesontwerp was van Bushi Bros.

 

 

Jack Tady And His Tady Bears

Dave Wretschko And His Orchestra

Putting It Al Together

The Tady And Wretschko Way

Laddie Records LPS-803

 

LPS-803 (lp)

LCS-803 (cassette)

CD-8003 (cd)

 

Jack Tady - drums - syntheiser - vocals

Jack Slagel - piano accordion - button box - vocals

Claire Taylor - saxophone - clarinet - vocals

Ralph Jenets- banjo - guitar - vocals

Larry Divis - banjo - guitar - mandolin - vocals

James Gaspari - bass

 

Dave Wretschko And His Orchestra

Dave Wretschko - piano accordion - keyboards - vocals

Norm Kobal - saxophone - clarinet - flute - vocals

John Gerl - drums - vocals

Frank Okicki - banjo - guitar - vocals

Denny Bucar - bass - vocals

 

Produced by Jack Tady

Recorded at Peppermint Recording Studio

Engineer - Gary Rhamy

Remix - Gary Rhamy

Liner notes - Bill Seles, Joe Godina, Tony Petkovsek, Eddie Bucar

Photo - Eric Felack

 

 

2013 (John)

Foto uit het archief van Jack Tady.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

LP

Jack Tady And His Tady Bears

Dave Wretschko And His Orchestra

Putting It Al Together

Laddie Records LPS-803

(1988)

 

Jack Tady

Putting It All Together

Udriga Matija (Hit It Matt)

Jacqueline's Lullaby

Queenie Feren's Polka

My Happy Wife Polka

Daddy's Little Girl

Pair Of Jacks Polka

 

Dave Wretschko

Tum Dolna / Tam Doli

A-F-G- Polka

Emily's Waltz

Someone Like You

Timmy's Polka

You're Always With Me

Sugar Bush Polka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cassette

Jack Tady And His Tady Bears

Dave Wretschko And His Orchestra

Putting It Al Together

Laddie Records LCS-803

(1988)

 

 

 

 

CD

Jack Tady And His Tady Bears

Dave Wretschko And His Orchestra

Putting It Al Together

Laddie Records CD-8003

(2000)

 

 

 

 

2013. www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.