SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

2013. www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Rodney Yemc, op 16 jarige leeftijd.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

Deze keer weer een album wat inmiddels tot de echte Polka Classics gerekend mag worden. Een lp van Rodney Yemc uit Pennsylvania. Hij maakte op 16 jarige leeftijd het album Bound For Polka City. Deze prachtige plaat groeide in de loop der jaren uit tot een geliefde lp. Dat komt mede door de nummers Uncle Lou's Polka en Rollin' Down The Road die beide zijn terug te vinden op Bound For Polka City. Uncle Lou's Polka en Rollin' Down The Road werden ook op single uitgebracht.

 

In de polka wereld werd Rodney Yemc een ster. Hij begon al op 8 jarige leeftijd met accordeon muziek. Hij kreeg muzieklessen van Mario Mosti (piano accordeon) en Benzy Rathbone (button box) beide uit Pennsylvania. Na vier jaar begon Rodney Yemc op te treden, in Pennsylvania, en later ook in Ohio. De jonge artiest uit Jeanette, Pennsylvania (vlakbij Pittsburgh) speelde onder andere met Frankie Yankovic, Joey Miskulin, Roger Bright, Joe Fedorchak en Walter Ostanek. Het viel Joey Miskulin op dat Rodney zich ontwikkelde als een evenbeeld van hemzelf. Joey zag veel van zichzelf in Rodney Yemc terug. Een jonge polka ster, altijd op weg om ergens op te treden met zijn Cleveland-Style polka repertoire. Rodney Yemc trad behalve in zijn eigen land Amerika tijdens zijn muzikale carrière ook op in Canada, Duitsland, Joegoslavië, Oostenrijk, Italië en Zwitserland.  

 

De muzikale carrière van Rodney Yemc duurde overigens niet zo heel erg lang. Toen hij zestien jaar oud was presenteerde Rodney Yemc in 1981 zijn eerste solo album Bound For Polka City. Daarvoor had hij meegespeeld op een plaatopname van de Herminie Button Box Club. Die lp met de titel Button Box Parade werd uitgebracht op het Jo-Al label. De tweede lp van Rodney Yemc met de titel Stepping Up To The Masters verscheen in 1982. In 1983 speelde Rodney Yemc als gastmuzikant mee op de solo lp van Bud Hyrczyk getiteld Butons, Butons, Butons. In 1986 maakte Rodney Yemc zijn derde en laatste solo lp The Best Of The Goodtimes. Na de opname sessies van The Best Of The Goodtimes werd er een lp opgenomen van de Yukon Button Box Club. Op deze plaat met de titel Yukon Gold speelt Rodney Yemc ook mee. Maar plotseling was het over met de muzikale carrière van Rodney Yemc. Hij zei de muziek vaarwel en begon voor zichzelf in de horeca. Hij nam een pizzeria over en begon na een grondige verbouwing Rodney’s Restaurant & Lounge aan 557 Wendel Road, Irwin in Pennsylvania.

  

Het begon op platengebied voor Rodney Yemc dus in 1981 met zijn eerste solo album Bound For Polka City. De opnamen werden in slechts één dag gemaakt, op 11 augustus, 1981. De lp schreef geschiedenis, mede door de nummers Uncle Lou’s Polka en Rollin' Down The Road. Bound For Polka City werd in 1981 op lp, cassette en 8-Track uitgebracht. Het is nog niet op cd verschenen.

 

Er staan vijf button box nummers op Bound For Polka City. Op Bound For Polka City staat één originele compositie. Er staan zeven covers op van onder andere Johnny Pecon, Joe Fedorchak, Johnny Vadnal en Kenny Bass. Verder zijn er vier traditionals waarvoor Rodney Yemc nieuwe arrangementen schreef.  

 

Uncle Lou's Polka is zo'n traditional, Rodney Yemc schreef er een mooi arrangement voor. Hij nam het nummer speciaal op voor zijn oom Lou Yemc. Uncle Lou's Polka is overigens een button box nummer. De andere button box nummers zijn Fedorchak's Polka, Argentina Waltz, Snappy Finger's Polka en Wine Taster's Polka. De Fedorchak's Polka is een cover van Joe Fedorchak. Door de nieuwe arrangementen van Rodney Yemc kreeg deze Joe Fedorchak compositie een nieuwe andere sound. Argentina Waltz kennen we van Johnny Pecon, deze compositie van Johnny Pecon en Lou Trebar is op voortreffelijke wijze gespeeld voor het album. Snappy Finger's Polka is eveneens een compositie van Johnny Pecon en Lou Trebar. Deze Johnny Pecon cover haalt het echter net niet bij het origineel. Het laatste button box nummer is Wine Taster's Polka. Een traditional wat al eerder werd opgenomen door Milan Racanovic. De Wine Taster's Polka van Rodney Yemc is terug te vinden op een aantal verzamel cd's.

 

De originele compositie schreef Joey Miskulin speciaal voor het album. Het is de polka Rollin' Down The Road, oftewel de Mack Truck Song. Behalve dat Joey Miskulin dit nummer componeerde zong hij het nummer ook. Dat deed hij zoals gewoonlijk op een geheel eigen en unieke wijze. Rollin' Down The Road begint en eindigd met het geluid van een Mack truck. Rodney Yemc staat trouwens met deze truck afgebeeld op de hoes. Het was overigens de Mack van John Clemans.

 

Er staan nog drie andere vocale nummers op Bound For Polka City. Dat zijn de Yankovic-Pecon Medley, Over The Lake Waltz en Kukavica Waltz. De Yankovic-Pecon Medley, gezongen door Joey Miskulin bestaat uit Bar Room Polka van Frankie Yankovic en Sweet Polka Dot van Johnny Pecon. Over The Lake Waltz en Kukavica zijn twee traditionals die gezongen worden door Bob Smolcic. Deze zanger werd in 1926 in Yukon, Pennsylvania geboren. Bob had een geweldige stem, een bariton. Hij was lid van een kerkkoor in Herminie, Pennsylvania. Daarnaast was hij regelmatig te gast als zanger bij optredens en studio opnamen waarbij hij Slovenian en Croatian folk songs ten gehore bracht. Helaas is Bob Smolcic in 2011 op 84 jarige leeftijd overleden.

 

De laatste drie nummers zijn covers van bekende polka hits. Het zijn Arcade Avenue Waltz, Fleet Avenue Polka en A Blend Of Bass. Dat laatste nummer is een medley van twee Kenny Bass successen uit de jaren 50. Namelijk Lake Erie Polka en Gorse's Polka. Arcade Avenue Polka is een compositie van Johnny Vadnal die met dit nummer in de jaren 50 veel succes had. En dat had Chester Budny in die tijd ook met Fleet Avenue Polka. Dit mooie instrumentale nummer werd geschreven door de bekende componist Henry Thody's uit Cleveland, Ohio. De uitvoering van Rodney Yemc is zeker de moeite waard.

 

De opnamen voor Bound For Polka City werden in de Peppermint Recording Studio in Youngstown, Ohio gemaakt. Gary Rhamy deed de techniek. De mix en mastering was ook van Gary Rhamy. Rodney Yemc deed de productie. De hoesfoto werd gemaakt door Dick Trempus van Barnes Photo Studio.  

 

Rodney Yemc

Bound For Polka City

Polkas & Waltzes

Peppermint Records

PP-1255 (lp)

C-0264 (cassette)

2353 (8-Track)

(1981)

 

Rodney Yemc - piano accordion - button box

Joey Miskulin - piano accordion - piano - vocals

Dave Kana - saxophone - clarinet

Dwight Gobeley - banjo

Bob Smolcic - vocals

Ed Makowski - bass

John Yurkovich - drums

 

Uncle Lou's Polka

Arcade Avenue Polka

Over The Lake Waltz

Fleet Avenue Polka

Fedorchak's Polka

Yankovic-Pecon Polka Medley

Rollin' Down The Road Polka

A Blend Of Bass Polka Medley

Argentinia Waltz

Snappy Fingers Polka

Kucavica Waltz

Wine Taster's Polka

 

Recorded at Peppermint Recording Studio

Engineer - Gary Rhamy

Remix - Gary Rhamy

Produced by Rodney Yemc

Liner notes - Jack Tady

Photo - Dick Trempus

 

 

2013 (John)

LP

Bound For Polka City

Peppermint Records

PP-1255

(1981)

 

Uncle Lou's Polka

Arcade Avenue Polka

Over The Lake Waltz

Fleet Avenue Polka

Fedorchak's Polka

Yankovic-Pecon Polka Medley

Rollin' Down The Road Polka

A Blend Of Bass Polka Medley

Argentinia Waltz

Snappy Fingers Polka

Kucavica Waltz

Wine Taster's Polka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cassette

Bound For Polka City

Peppermint Records

C-0264

(1981)

 

 

Deel 14  Rodney Yemc - Bound For Polka City

Uncle Lou’s Polka

Rollin' Down The Road

Peppermint Records PP-1268

(1981)

 

8-Track

Bound For Polka City

Peppermint Records

PP-2353

(1981)

 

Jack Tady & Rodney Yemc

 

Joey Miskulin

Rodney Yemc

Gary Rhamy

 

ROLLIN' DOWN THE ROAD
(The Mack Truck Song)

Rollin' down the road
In a Mack truck full of music
I'm bound for polka city USA
There's a bulldog on the radiator
Swaying to the rhythm
Whenever polka music starts to play
Now if you should ever see me
When you're driving down the highway
Just honk your horn in polka harmony
Cause I'll be rollin' down the road
In a Mack truck full of music
Polka city is the only place for me

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.