SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 2  Joe Prince - Land Of The Edelweiss

Polka Classics

Joe Prince

Button Box

45 RPM

Joe Prince

Dance Hall Polka

45 RPM

Joe Prince

Dial A Polka

LP

Joe Prince

Land Of The Edelweiss

Jo-Al Records

SLP-1009

 

Herminie Jam Polka

Morouse Waltz

Dance Hall Polka

Du Liegst Mir Im Herzen

Dial-A-Polka

Slovenian Waltz Medley

Edelweiss

Oh Suzanna

Dance From Spic

Marianka

Felicia's Waltz

Silk Umbrella Polka

 

 

 

 

 

Herpersing

Joe Prince

Land Of The Edelweiss

Jo-Al Records

SLP-1009

 

 

 

 

 

 

 

In de jaren 70 verscheen de lp Land Of Edelweiss van Joe Prince. Het was een uitgave van Al Meixner op zijn eigen Jo-Al label. Het was de 10e lp die verscheen op het Jo-Al label uit Pennsylvania. Al Meixner had eerder opnamen op de plaat uitgebracht van de Edelweiss Kapelle, Resi en uiteraard van hemzelf. In Pennsylvania en omstreken gingen die platen van Al Meixner, Edelweiss Kapelle en Resi als warme broodjes over de toonbank. De opnamen van Joe Prince hebben enige tijd op de plank gelegen voordat ze werden uitgebracht. Het was zelfs niet eens zeker dat er ooit nog een lp van Joe Prince zou verschijnen. Wat was er aan de hand? Joe Prince kwam op een gegeven ogenblik niet meer naar de opname studio. En nog niet alle opnamen waren klaar waren voor de lp. Er waren 7 nummers opgenomen toen hij niet meer kwam opdagen, er moesten er nog 5 worden opgenomen. Omdat er toch weer een nieuwe lp op het Jo-Al label moest komen heeft Al Meixner uiteidelijk die 5 nummers ingespeeld. Dat staat overigens keurig vermeld op de hoes. Tegenwoordig zou men zoiets niet meer vermelden.

 

De ouders van Joe Prince emigreerden aan het eind van de 18e eeuw naar Amerika. Het pasgetrouwde stel kwam via Oostenrijk en Zwitzerland naar de Verenigde Staten van Amerika. Via, via kwamen ze in Clairton, PA terecht. En daar werd zoon Joe geboren. Joe was erg muzikaal. Hij speelde button box. Joe werkte mee aan de opnamen voor de lp Polka Fun van Al Morouse. Pas op latere leeftijd waagde hij zich aan een eigen lp. Alex Meixner, de zoon van producer Al Meixner wist te vertellen dat de opnamen erg moeizaam verliepen. Joe Prince was tamelijk oud, en het duurde allemaal nogal lang. In Pennsylvania was Joe Prince een bekendheid. Bijna iedere tweede zondag van de maand organiseerde hij een jam-sessie in Herminie, PA. Van heinde en ver kwamen de mensen naar de danszaal. Al Meixner hoorde hem daar een keer spelen, hij bood Joe Prince direct een platencontract aan. Het is dus bij 1 lp gebleven. De opnamen voor de lp begonnen al in het begin van de jaren 70. In de splinternieuwe Jo-Al Recording studio in Copland, PA werden met tussenpozen 7 nummers opgenomen. Omdat het allemaal te lang duurde, en omdat Prince dus niet meer naar de studio kwam werden er nog 5 nummers ingespeeld door producer Al Meixner. Die nummers pak je er direct uit. Behalve dat Al Meixner een andere stijl en techniek heeft dan Joe Prince, klinkt zijn button box totaal anders. De 5 nummers die Al Meixner inspeelde zijn volgens de liefhebbers zo'n beetje de beste nummers van de lp. De nummers met button box van Al Meixner zijn: Dance Hall  Polka, Du, Du Liegst Mir Im Herzen, Dial-A-Polka, Oh Suzanna Polka en Marianka Polka. De lp van Joe Prince kreeg als titel Beautiful Music From The Land Of The Edelweiss. Die lange titel werd in de volksmond Land Of Edelweiss. Producer Al Meixner slaagde er op een voortreffelijke manier in om traditionele Alpine muziek in een Slovenian-American sound te laten klinken. Daarom schreef deze lp misschien wel geschiedenis. De repertoire keuze was trouwens ook een schot in de roos. Er kwamen een paar bekende stukken op te staan zoals Edelweiss, Silk Umbrella Polka en Oh Suzanna. Er waren nieuwe nummers, gecomponeerd door Al Meixner zoals Dance Hall Polka en Dial-A- Polka. Er was nog een nieuw nummer, Herminie Jam Polka, gecomponeerd door Jo Prince. Er stonden ook een paar covers op zoals de Slovenian Waltz Medley en Marianka.  

 

De lp werd twee keer uitgebracht. Nadat de eerste persing was uitverkocht verscheen er later nog een keer een herpersing met een afwijkende hoes. Joe Prince was toen al overleden. In Nederland verscheen van de lp de nummers Dance Hall Polka - Hermine Jam Polka op single, als deel 16 in de Polka Time Serie.

 

Joe Prince - button box

Al Meixner - button box - bass - vocals

Jim Meyer - guitar

Joe Neupauer - drums

Darlene Barlog - vocals

 

Joe Prince

Beautiful Music From The Land Of The Edelweiss.

Jo-Al Records

SLP-1009

 

Herminie Jam Polka

Morouse Waltz

Dance Hall Polka

Du Liegst Mir Im Herzen

Dial-A-Polka

Slovenian Waltz Medley

Edelweiss

Oh Suzanna

Dance From Spic

Marianka

Felicia's Waltz

Silk Umbrella Polka

 

De opnamen voor de lp Beautiful Music From The Land Of The Edelweiss werden in de Jo-Al Recording Studio in Copland gemaakt. Al Meixner was de technicus en producer. De mastering werd gedaan door Pete Helffrich. Het hoesontwerp was van Jim Lang. In 2002 werden 5 nummers opnieuw gemixd in de River Bend Studio. De mastering werd gedaan in Laurys Station, deze nummers werden uitgebracht op de cd Classic Button Box.

 

2011 (John)

    

 

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.