SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - HARMONIKA MUSIC - OBERKRAINER MUSIC
POLKAS.NL

 

 

 

 

 

 

 

 

           Polka Classics

Polkas.nl  - Polka Classics, in deze rubriek worden regelmatig

bekende polka klassiekers nogmaals onder de aandacht gebracht.

Deel 9  Frankie Yankovic - 70 Years Of Hits

Polka Classics

Arrangement gebruikt voor 70 Years Of Hits, uit het archief van Joey Miskulin.

 

© Collectie www.polkas.nl - 03739 Jávea, Spain.

 

Het Album 70 Years Of Hits van Frank Yankovic ging in 1986 de geschiedenis in als winnaar van de allereerste Grammy Award voor polka muziek. Het was Joey Miskulin die er eingelijk voor zorgde dat die Grammy Award er kwam. Als producer van Frankie Yankovic bracht hij het idee voor het album naar voren. Toen de lp na een her-release goed werd ontvangen besloot hij Yankovic's 70 Years Of Hits in te zenden voor een Grammy. Met succes!

 

In 1983 werd Frankie Yankovic 70 jaar. Dat werd met een groot feest gevierd in Cleveland. De jarige Frankie leerde op dat feest overigens zijn 3e vrouw Ida kennen waar hij later mee trouwde. Tijdens het feestelijke gebeuren werd de nieuwe lp van Frankie Yankovic gepresenteerd. 70 Years Of Hits. Een album met voornamelijk oude successen van Frankie Yankovic die in een nieuw jasje waren gestoken. Die oude successen werden aangevuld met wat nummers die Yankovic nog niet eerder had opgenomen.  

 

Joey Miskulin had samen met Frankie Yankovic het repertoire voor de lp uitgezocht. Joey Miskulin schreef de nieuwe arrangementen voor alle nummers. Hij produceerde de lp samen met Dragutin Razum. De plaat, uitgebracht op het Cleveland International label van platenbaas Steve Popovich deed het in eerste instantie niet zo heel erg goed. Alleen lokaal werden er redelijk wat exemplaren van verkocht. 70 Years Of Hits was de derde lp van Frankie Yankovic die op het Cleveland International label werd uitgebracht. Steve Popovich was in die tijd pas voor hem zelf begonnen. Popovich had jaren voor Columbia Records gewerkt. Zijn grootste succes scoorde hij met Meatloaf. Columbia en Popovich kregen een conflict over rechten en royalties. Steve Popovich won en keerde Columbia records de rug toe. Hij zette zijn eigen Popovich Inc. op in Willoughby, OH. Voor één van zijn nieuwe labels Cleveland International tekende Frankie Yankovic als eerste een contract bij hem. Steve Popovich had in zijn artiest Yankovic heel wat geinvesteerd. En het geld kwam slechts bij mondjesmaat terug. Na 3 Yankovic lp's die matig werden verkocht gooide Popovich het over een andere boeg. Hij ging een samenwerking aan met Polygram Records. De lp's van Frankie Yankovic werden in 1985 door Polygram opnieuw uitgebracht op het Smash label. Polygram maakte veel werk van de distributie en promotie, en de platen gingen plotseling als warme broodjes over de toonbank. Popovich, Miskulin en Yankovic die voor elk verkocht exemplaar royalties ontvingen konden tevreden zijn. 70 Years Of Hits deed het zo goed dat Joey Miskulin voorstelde om de plaat in te sturen voor een Grammy. Uit de vele inzendingen in de catagorie polka werd Yankovic genomineerd, samen met Brass Release, Eddie Blazonczyk, Lenny Gomulka en Li'l Wally. Met lovende woorden van de jury werd aan Frankie Yankovic in 1986 de allereerste Polka Grammy uitgereikt. Winnaar Frankie Yankovic was enorm trots op die onderscheiding.  

 

Het openings nummer van het album 70 Years Of Hits is het ijzersterke Zivili Bracé, Zivili Sestra (Long Live Our Brothers And Sisters) geschreven door Johnny Krizancic. Het heeft een geweldig intro en een pakkende melodie. Dat is eveneens het geval bij het tweede nummer Hey Little Sweetheart, een compositie van Joey Miskulin. Dan is het tijd voor een wals, met de Blue Skirt Waltz in een nieuw jasje. Cleveland, A Polka Town werd eveneens in een nieuw jasje gestoken. Kant 1 van de lp eindigd met Corrida #1 / Serenata, een nummer wat Yankovic nog niet eerder had opgenomen. Kant 2 begint met een nieuwe uitvoering van de grootste hit van Yankovic namelijk Just Because. Daarna komt de Beer Barrel Polka aan bod, uiteraard in een nieuwe uitvoering. Nog meer bier is er in de Beer Drinking Song, een nummer wat nog niet eerder door Frankie was opgenomen. The Slovenian Waltz Medley is één van de hoogtepunten van het album. Yankovic nam deze medley al eens op in de jaren 50, maar deze nieuwe versie is toch wel erg mooi. Het laatste nummer van de lp is Looking Back. Hierin blikt Yankovic even terug op zijn loopbaan.    

 

70 Years Of Hits werd geproduceerd door Joey Miskulin en Dragutin Razum. De opnamen werden gemaakt in de Peppermint Recording Studio in Youngstown, OH. en The Sound Factory in Cleveland, OH. Gary Rhamy, Armie Rosenberg en Don Schnieder waren de opname technici. Het geheel werd gemixd in Westwood One Studios. Tenslotte werden de nummer gemasterd in de Suma Recording Studio in Cleveland, OH. Het hoesontwerp was van Donna Scott. In 2000 bracht Steve Poppovich op zijn label Our Heritage het album 70 Years Of Hits uit op cd.  

 

Frank Yankovic - lead accordion, vocals

Joey Miskulin - lead accordion - fill accordion, piano, bass, guitar, vocals

Ron Sluga - banjo

Bobby Yankovic - banjo  

Dennis Samsa - sax

Larry Sintic - drums

Dave Wolnick - drums

Rosie Kravos - vocal chorus

Dorothy Kravos - vocal chorus

Marty Kukovich - vocal chorus  

 

Frank Yankovic

70 Years Of Hits

Cleveland Int. Records CL-10003

Cleveland Int. Records CIC-10003

Smash Records 422-830 024-1

Smash Records 422-830 024-4

Our Heritage CD-2005-2

 

Zivili Brace, Zivili Sestra (J. Krizancic)

Hey Little Sweetheart (J. Miskulin)

Blue Skirt Waltz (V. Blaha, M. Parish)

Cleveland The Polka Town (W. Lausche)

Corrida #1 / Serenata (C. Roses)  

Just Because (B. Shelton, J. Shelton)

Beer Barrel Polka (L. Brown, W. Timm, J. Vejvdda)

Beer Drinking Song (L. Dalton)  

The Slovenian Waltz Medley (Traditional)

Looking Back (Traditional)   

 

2012 (John)

LP

70 Years Of Hits

Cleveland Int. Records CL-10003

Smash Records 422-830 024-1

 

 

 

 

MC

70 Years Of Hits

Cleveland Int. Records CIC-10003

Smash Records 422-830 024-4

 

 

 

 

CD

70 Years Of Hits

Our Heritage CD-2005-2

 

 

 

 

Frankie Yankovic

Grammy Award

70 Years Of Hits

 

 

 

 

 

Joey Miskulin

Frankie Yankovic

 

 

 

 

 

 

Classics Home.
NEXT.
BACK.
Polkas Home.